Jumaat, 29 Disember 2017

Semakan Jadual Temu Duga Pembantu Operasi Gred N11


Adakah nama anda di panggil? 

Buat semakan terus di laman http://online.spa.gov.my 


Sila layari laman web Senarai Penjadualan Temu Duga 

Dapatkan panduan temuduga Di Sini 

Peluang Kerjaya Latihan Separa Perubatan


Sekiranya anda calon yang berkelayakan dengan Kelayakan yang di iktiraf adalah di pelawa untuk memohon kekosongan jawatan di atas. Rujuk iklan jawatan kosong berikut untuk memohon.


Untuk memohon sila klik pautan Borang SPA8i 

Maklumat mengenai syarat lantikan/gaji/deskripsi tugas, sila klik pautan di sini



Sabtu, 2 Disember 2017

Anda pernah GAGAL dalam Ujian sebelum ini?



Saya tidak pasti samada anda pernah gagal dalam peperiksaan MUET sebelum ini. Jika pernah itu tidak bermakna impian anda untuk melanjutkan pengajian di peringkat ijazah pertama (Degree) di Institusi  Pengajian Tinggi awam (IPTA) tempatan berkubur begitu sahaja. 

Fakta ... Bukan untuk menakutkan anda tetapi pada hakikatnya peratusan calon lulus Peperiksaan MUET ini cuma 45% sahaja yang mendapat Band 3 ke atas untuk satu-satu peperiksaan MUET pada tahun 2007 yang lepas. Dan saya percaya inilah statistik yang lebih kurang sama untuk MUET tahun ini dan yang akan datang.

Ya, inilah statistiknya. Ianya realiti dan bakal menjadi teruk lagi pada masa akan datang kerana tidak mampu lulus tetapi kerana kurangnya persediaan bagi mengenalpasti apakah komponen-komponen penting atau aspek apa yang bakal diuji di dalam ujian MUET ini. 

Pun begitu, walaupun begitu ramai yang gagal bukan kerana gagal menjawab dengan betul soalan-soalan tetapi gagal menghabiskan soalan-soalan yang diberi.

(Ini bermakna kalau mereka tahu bagaimana untuk menjawab, menjawab senang sahaja!)

Hanya mereka yang betul-betul melakukan persediaan sahaja mampu menjawab semua soalan yang diberikan. Namun bagaimana untuk melakukan persediaan jika anda tidak tahu apa yang bakal ditanya?

Terdapat banyak persoalan yang boleh ditimbulkan. Kenapa anda gagal dalam ujian peperiksaan MUET. Ini perlu anda ketahui supaya tidak melakukan kesalahan serta kesilapan lagi dalam ujian peperiksaan yang akan datang.

  • Calon tak tahu format
  • Calon tahu format tapi tak tahu jenis soalan
  • Calon tak dapat 'cope' dengan skop pertanyaan kerana tak pernah tahu ianya akan ditanya
  • Calon serabut dengan buat pencarian di internet kerana maklumat semuanya bercampur baur
  • Calon menghabiskan masa membuat persediaan, tetapi persediaan tersebut tidak relevan.. 

Hanya mereka yang betul-betul melakukan persediaan sahaja mampu menjawab semua soalan yang diberikan. Namun bagaimana untuk melakukan  persediaan jika anda tidak tahu apa yang bakal ditanya?

Jika anda pernah gagal dalam ujian bertulis jangan bimbang .... Caranya senang sahaja… banyak tips yang dikongsikan oleh mereka termasuk contoh soalan dan
huraian format soalan. Anda boleh lihat panduannya di sini;


Jangan bimbang, masih ada masa lagi untuk anda lakukan persediaan untuk LULUS & mendapat BAND yang tertinggi dalam Peperiksaan MUET kali ini .. siapa tahu! 

Yang penting anda berusaha sehabis baik

Konpirasi GAGAL kan Calon?



Entah lah, sama ada ini satu konspirasi atau tidak, tapi ianya pasti menyukarkan calon lulus exam ini..

Peperiksaan MUET (Malaysian University English Test)

Jika diikutkan statistik Ujian Peperiksaan untuk MUET (Malaysian University English Test)yang lepas,  ianya boleh dikatakan agak sukar dan ramai yang tak lepas..

66.12% dari 85,464 calon GAGAL pada Jun 2010-- Konspirasi?

53.98% dari 98,662 calon GAGAL pada Nov 2010-- Konspirasi?

53.2% dari 93,869 calon GAGAL pada Nov 2011-- Konspirasi?

58.19% dari 85,044 calon GAGAL pada Jun 2011 -- Konspirasi?

Sebenarnya ... kebanyakannya gagal hanya kerana mereka tidak tahu situasi sebenar dan tiadanya rujukan yang khusus tentang bagaimana peperiksaan tersebut. Jika anda ingin berjaya dalam peperiksaan tersebut, anda harus buat satu persediaan yang rapi dan khusus dan satu-satunya rujukan khusus untuk peperiksaan ini adalah rahsialulusmuet.com








Jangan ambil remeh dengan peperiksaan MUET ini, jika anda tidak mahu menjadi salah  seorang darinya. BERTINDAK PANTAS dengan memiliki Pakej ini sekarang!

Jumaat, 1 Disember 2017

Untuk calon MUET ..



Jika anda adalah calon Peperiksaan MUET, Anda pasti tahu yang anda perlu LULUS Peperiksaan MUET ini untuk melanjutkan pengajian di peringkat ijazah pertama (Degree) di Institusi Pengajian Tinggi awam IPTA) tempatan.

MUET diperkenalkan untuk mengukur tahap penguasaan Bahasa Inggeris calon-calon institusi pengajian tinggi dan juga buat mereka yang bercadang untuk melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi di Malaysia.

Sebab itulah peratusan GAGAL lebih kurang separuh setiap kali peperiksaan berlangsung. Ada yang mengatakannya sukar. Mereka yang mahu melanjutkan pelajaran ke Institusi Pengajian Tinggi awam (IPTA) tempatan harus mendapat sekurang-kurangnya BAND 3 dalam peperiksaan tersebut.

Serius, susah nak lulus peperiksaan MUET ni, jika melakukan persediaan pun tidak melakukannya secara menyeluruh, tapi jika anda betul nak berjaya, anda boleh mengikuti tips berjaya peperiksaan MUET melalui link ini



SPEAK VS LISTEN




MUET (Malaysian University English Test) dah jadi elemen penting bagi pelajar-pelajar universiti sekarang.Apa yang penting sangat MUET ni? fyi, MUET penting disebabkan:

1. Pengukur aras penguasaan Bahasa Inggeris kita 
2. Memudahkan urusan majikan dalam menggaji pekerja 
3. Asas pemilihan kemasukan kursus tertentu di universiti
4. Antara yang tentukan our future selain SPM, STPM, STAM dan yang berkaitan 

Tapi nak hurai skit... Antara Speaking dan Listening mana yang patut difokus dan yang mana paling payah? sebenarnya yang patut diberi keutamaan ialah Speaking, tapi yang paling kena kuat ulang kaji ialah Listening. hah... mesti tak berapa jelas kan. beginilah, Speaking ni ialah first session masa MUET, so mestilah kita kena fokus pada Speaking dulu, kalau nak mudah dalam Speaking ni kena ada 3 perkara; 

1. Yakin 
Yakin yang korang mampu bercakap dalam BI, jangan takut dan panik sebab korang akan tergagap dalam dewan periksa kalau gagap payahlah nak pass.

2. Sediakan 4-6 point yang berkenaan

Masa di dewan @ conference room tu setelah diberi soalan (TASK A), tulis 4 hingga 6 point jawapan anda. INGAT! TULIS POINT SAJA... YANG LAIN BIARKAN OTAK ANDA BERFUNGSI!

3. Cuba ambil bahagian dalam perbincangan 

Ambil bahagian dalam group discussion (TASK B) dan kasi peluang pada rakan dengan bertanyakan soalan pada mereka (DALAM BI TAU!) 

Kalau yang paling payah pulak, sebenarnya Listening paling payah. Mudah cakap, lain kita dengar lain jawapannya. Cara nak skor Listening paling mudah tapi payah untuk di amalkan... 
1. tonton filem BI TANPA SUBTITTLE! 
2. Belajar slanga Amerika, London dan Australia. 

AMAT PENTING BAGI CALON MUET SUPAYA KEEP CALM, NO PANIK OK!


Tips Ujian Speaking MUET Lulus Cemerlang



Ujian Speaking di dalam MUET merupakan satu ujian yang membuatkan semua orang akan gentar. Risau tidak dapat bercakap dengan baik, risau akan jadi merapu, risau tak lancar bercakap, dan banyak lagilah kerisauan akan melanda. Pada kali ini kami akan berkongsi tips untuk bercakap lancara dan teratur ketika ujian Speaking MUET.

TIPS UJIAN SPEAKING MUET
  • Semasa persediaan 2 minit selepas mendapat soalan, baca soalan dengan tenang
  • Tulis semula keyword / kata kunci daripada soalan tadi.
  • Tulis ataupun lakar isi-isi anda yang berkaitan dengan topik.
  • Tulis secara ringkas.
  • jangan cuba menulis kesemua yang anda ingin cakap nanti.
  • Mula dengan memberi kata sapaan / hormat
  • Bercakap secara jelas dan didengari semua orang di dalam bilik.
  • Jangan bercakap lembut, ianya akan mematikan semangat anda.
  • Bercakap dengan jelas satu persatu mengikut grammar yang betul.
  • Elakkan merapu.
  • Jangan cuba direct translate isi anda dalam BM ke dalam BI, ianya akan menjadikan anda tidak lancara bercakap BI.
  • Jadi seorang yang berkerja dalam kumpulan.
  • jangan monopoli perbincangan.
  • Cuba bertanya kepada ahli yang anda nampak kurang mengambil bahagian.
  • Jika anda tidak bersetuju dengan poin, jelaskan secara logik kenapa.
  • Bila mendengar ahli lain bercakap, tulis poin mereka, dan cari di mana anda boleh masuk.


Beberapa ayat power yang boleh dgunak ketika ujian speaking.
  • Bertanya pendapat :What are your views on …
  • Memberi pendapat :As far as I am concerned .
  • Bersetuju sepenuhnya :That’s good/splendid idea
  • Tidak Bersetuju : I’m sorry but I have to disagree
  • Respon positif :That would be nice
  • Respon Negatif :I’m not convinced that this will work


Moga tips ini sedikit sebanyak dapat membantu anda untuk berjaya dalam ujian speaking MUET akan datang.



22 petua bagi membendung rasa takut dan gementar semasa berucap dalam Task A dan B (MUET Speaking)



Anda berasa senak dada … cuak benar nak berhadapan dengan muet speaking nanti …

Ya .. Inilah diantara perasaan yang anda dialami oleh sesetengah calon MUET Speaking.

Nak tahu bagaimana mengatasi masalah ini ..Ikuti 22 petua dibawah bagi membendung rasa takut dan gementar semasa berucap dalam Task A dan B (MUET Speaking);

  1. Berdoa kepada Tuhan agar anda diberi ketenangan dan kejayaan ketika berucap muet speaking.
  2. Tarik nafas dalam-dalam bagi mengurangkan ketegangan pada tubuh. Langkah ini dapat mengurangkan rasa gugup anda semasa muet speaking ketika berhadapan dengan calon-calon lain.
  3. Anggap calon-calon lain sebagai rakan anda dan bukan sebagai sebagai pesaing anda dalam muet speaking.
  4. Dalam Muet Speaking elakkan menjalin pertemuan mata dengan setiap calon sebaliknya melihat kearah aras kepala setiap calon seolah-olah anda melihat mereka.
  5. Datang lebih awal ketempat ujian MUET Speaking anda supaya anda dapat mengenali dan menguasai lokasi terbabit. Dekati calon lain dan berbual dengan mereka kerana secara psikologinya ia memberi keyakinan apabila anda mila berucap.
  6. Semasa Ujian Muet Speaking, jalinkan hubungan mata dengan calon lain dengan mesra dan melemparkan senyuman kepada mereka atau mengangguk kerana dengan cara itu anda tidak merasa tertekan berbanding melihat wajah yang serius.
  7. Yakinkan diri bahawa anda akan berjaya dalam ujian Muet Speaking dan sentiasa bersikap positif. Calon-calon sebenarnya tidak ingin melihat anda gementar atau takut kerana mereka mahu mendengar ucapan umum yang baik dan berinformasi.
  8. Elakkan daripada memegang kertas kerana jika anda gementar ia akan kelihatan terketar-ketar dan ini akan menambahkan perasaan gementar serta tertekan.
  9. Cuba hafal kenyataan minit-minit awal supaya anda akan kelihatan yakin berada di hadapan.
  10. Tanya soalan juga satu cara untuk membunuh rasa takut dan gementar.
  11. Buat persediaan yang cukup kerana kajian mendapati kurangnya persiapan membuatkan anda lebih gementar. Dapatkan data, statistik, maklumat dan contoh yang sesuai supaya anda dilihat sepuluh langkah di hadapan berbanding calon-calon lain.
  12. Belatih dan terus berlatih membuatkan anda lebih bersedia. Jika tidak mahu bercakap di hadapan rakan anda, gunakan cermin sebagai langkah berlatih.
  13. Ketahui rakan-rakan anda di dalam bilik kuarantin kerana ia dapat menyesuaikan anda dengan bahan ucapan, contoh humor dan sebagainya.
  14. Jangkakan soalan kerana anda akan bersiap sedia dengan jawapannya jika ia ditanya.
  15. Jangan tunjukkan ketakutan anda kepada calon lain kerana mereka tidak akan tahu sekiranya anda tidak menunjukkan dengan perbuatan anda.
  16. Elakkan daripada menghafal seluruh isi kandungan dan ayat utama dalam teks ucapan anda kerana ia lebih memberi tekanan.
  17. Lakukan senaman kecil seperti menekan tapak tangan atau kaki kelantai tetapi jangan sampai ia kelihatan ketara di mata calon-calon lain.
  18. Bunuh fikiran negatif dan jangan biarkan ia menguasai minda dan emosi anda. Fikir positif akan memberi keyakinan berbanding kegagalan.
  19. Fokus kepada ucapan dan elakkkan daripada melakukan atau memikirkan perkara lain dalam ujian Muet Speaking seperti apa calon-calon memikirkan mengenai anda.
  20. Awasi cara anda duduk kerana cara duduk dalam Muet Speaking juga membantu anda mengurangkan tekanan.
  21. Minum air kosong untuk membasahkan tekak sebelum anda memulakan ucapan dalam Muet Speaking.
  22. Bercakap dengan perlahan dalam ujian Muet Speaking kerana jika anda berucap dengan pantas ia seolah-olah memperlihatkan anda ingin segera menghabiskan ucapan selain memburukkan keadaan

Untuk mendapatkan lebih lanjut mengenai ujian peperiksaan MUET Speaking, dapatkan ebook Rahsia Lulus MUET dibawah





Khamis, 30 November 2017

PELUANG KERJAYA SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA


Sekiranya anda calon yang berkelayakan dengan Diploma/STP/STPM/STAM/HSC atau Kelayakan Professional yang di iktiraf adalah di pelawa untuk memohon kekosongan jawatan Penolong Pegawai Siasatan. Rujuk iklan jawatan kosong berikut untuk memohon.



Tarikh Tutup Iklan : 10 Disember 2017 (Ahad) jam 11.59 malam
Sila klik pautan Borang SPA8i untuk memohon

Anda MALU bertutur dalam Bahasa Inggeris?


Anda tahu tak? Sifat MALU ialah salah satu sebab mengapa seseorang itu lemah dalam Bahasa Inggeris.

Sebenarnya tidak salah bersifat PEMALU kerana ia boleh menjadi benteng agar anda tidak melakukan perkara yang tidak elok contohnya, tidak meragut beg pejalan kaki kerana MALU jika ditangkap polis.

Tetapi anda BERSALAH jika anda malu bertutur dalam Bahasa Inggeris. Apa yang menyebabkan anda malu bertutur dalam Bahasa Inggeris?

  • Anda malu akan ditertawakan oleh teman sekerja anda?
  • Anda malu akan menjadi bahan gurauan sesiapa sahaja yang berada di sekeliling anda?

Singkirkan sifat negatif ini dari diri anda. Sebenarnya tiada sesiapa yang akan mentertawakan anda, anda sahaja yang rasa ditertawakan.

Letak sifat malu ini ke tepi buat seketika. Mulalah bertutur dalam Bahasa Inggeris. Anda tidak perlu malu kerana anda bukannya melakukan perkara yang tidak baik. Sebaliknya anda sedang berusaha melakukan perkara yang baik untuk diri anda. Banyak peluang menanti anda sekiranya anda fasih dalam Bahasa Inggeris.




Jumaat, 10 November 2017

Semakan Jadual Temu Duga Pegawai Meteorologi Gred C41


Adakah nama anda di panggil? 


Buat semakan terus di laman http://online.spa.gov.my 





Dapatkan Panduan Temuduga Pegawai Meteorologi > Tips Temuduga Pegawai Meteorologi Gred C41



DESKRIPSI TUGAS :
  • Bertanggungjawab mengeluarkan ramalan cuaca, mengeluarkan amaran cuaca, memantau dan mengeluarkan maklumat gempa bumi dan tsunami agar kerosakan harta benda dan kehilangan nyawa dapat dikurangkan, menganalisis perubahan keadaan cuaca secara profesional dan mengenal pasti impak serta langkah-langkah mengurangkan impak, menganalisis carta-carta kaji cuaca dan menjalankan penyelidikan ke atas fenomena cuaca untuk mengurangkan impak cuaca buruk. Menyediakan perkhidmatan khidmat nasihat yang berkualiti dengan cekap dan berkesan bagi memenuhi keperluan pelanggan dan harapan stakeholders untuk meningkatkan aktiviti-aktiviti sosio-ekonomi rakyat dan negara.

Semakan Jadual Temu Duga Pegawai Penyelidik Gred Q41


Adakah nama anda di panggil?











Sila layari Senarai Penjadualan Temu Duga http://www.spa.gov.my

DESKRIPSI TUGAS : 
  • menjalankan kerja-kerja penyelidikan pembangunan (R & D) dalam bidang mikroelektronik dan teknologi maklumat atau dalam bidang berkaitan. 
  • menjalankan penyelidikan asas dan gunaan, khidmat nasihat kepakaran, menyebar maklumat-maklumat berkenaan teknologi berkaitan dalam negara. 
  • melaksanakan kajian dan penyelidikan mengenai jaminan kualiti, penyelidikan serta pemindahan sains dan teknologi dan pembangunan serta latihan, kursus-kursus bagi pengguna-pengguna dalam negara. 

Dapatkan Panduan Temuduga Pegawai Penyelidik > Tips Temuduga Pegawai Penyelidik Gred Q41


PELUANG KERJAYA DALAM PERKHIDMATAN AWAM JABATAN AUDIT NEGARA MALAYSIA


Tarikh Tutup Iklan : 19 November 2017 (Ahad) jam 11.59 malam 

Sila klik pautan Borang SPA8i di sini 



Khamis, 9 November 2017

Dah siap untuk Peperiksaan Online Akauntan



Mahu tak mahu anda kena buat sesuatu untuk bersaing dengan calon lain.

Jangan hadir peperiksaan nanti tanpa persediaan yang akan menjadikan anda sebagai calon yang sama dengan yang lain






Rabu, 8 November 2017

Nak Berjaya Peperiksaaan Akauntan



Jangan salahkan orang lain jika anda gagal peperiksaan Peperiksaan Akauntan

Bunyi sedikit kasar tetapi itulah hakikatnya. Tanya diri anda soalan ini..
  • Apa aku dah buat untuk exam ini?
  • Apa mereka dah buat untuk berjaya peperiksaan yang lalu?

Dan anda ada peluang memiliki naskhah Pakej Rujukan Peperiksaan Online Akauntan





Pakej Rujukan Peperiksaan Online Akauntan WA41



Kali terakhir SPA mengadakan peperiksaan untuk jawatan Akauntan ialah pada tahun 2014. 

Masa sudah suntuk untuk membuat persediaan. Jalan pintas ialah dengan mendapatkan rujukan yang telah disiapkan untuk anda termasuk nota-nota dan juga contoh soalan peperiksaan SPA.

Dapatkan segera sebelum ianya ditutup jualan dan anda tiada rujukan untuk membuat persediaan awal untuk exam anda.



Khamis, 2 November 2017

SEMAKAN PENJADUALAN TEMU DUGA PENOLONG PENGUASA BOMBA GRED KB29








Adakah nama anda di panggil? 



Buat semakan terus di laman http://online.spa.gov.my







Dapatkan Panduan Temuduga PENOLONG PENGUASA BOMBA > Tips Temuduga PENOLONG PENGUASA BOMBA GRED KB29 




Rujukan Exam Online PTD



Anda calon Exam PTD? Tapi adakah anda bersedia menghadapinya?

Nak pergi berperang tapi tiada senjata... Umpama menyerah diri...Seramai 70K musuh perlu anda tewaskan seramai 300 - 400 yg benar-benar kental sahaja layak untuk menjadi KADET PTD... 







Persediaan Untuk Calon PTD



Buat persediaan dengan rapi andai anda tidak mahu menyesal dalam peperiksaan online PTD . Adakah anda sanggup gadaikan masa anda selama setahun lagi sepertimana kebanyakkan calon terdahulu yang tidak mendapatkan pakej rujukan peperiksaaan online PTD oleh Tim Infokerjaya?

Ramai calon yang akhirnya berjaya lulus dalam peperiksaan mengaku bahawa rujukan dan nota-nota yang disediakan oleh Tim Infokerjaya telah banyak membantu mereka. Anda boleh lihat segala testimonial yang mereka berikan di pautan di bawah ini. Ia bukan rekaan, tetapi luahan sebenar mereka yang telah mendapatkan nota rujukan menerusi pakej rujukan peperiksaan online PTD.

Hanya mereka yang melakukan persediaan sahaja yang akan ada keyakinan untuk menjawab dengan baik. Lupakan kata-kata calon lain yang menjadi pesaing anda. Anda harus ingat, ini peluang keemasan, dan satu-satunya yang ada untuk menjadi PTD pada tahun iini.




Rabu, 1 November 2017

Jangan guna rujukan tahun lepas. Lapuk!



Adakah anda masih lagi merujuk kepada bahan-bahan rujukan peperiksaan PTD yang lama? Jangan buang masa anda dengan nota-nota yang sudah pun tidak boleh diguna-pakai. Anda seharusnya tahu bahawa kerjaya seorang PTD memerlukan anda siap-siaga dengan fakta dan maklumat terkini untuk lulus peperiksaan online PTD 2017.

Memang terdapat banyak bahan rujukan peperiksaan khas untuk jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik yang berada di pasaran. Namun, percayalah .. semua rujukan tersebut sudah ketinggalan zaman.

Anda sepatutnya sedar banyak fakta mengenai negara Malaysia sudah berubah. Bukan setakat fakta berkaitan pengetahuan umum, tetapi juga fakta-fakta berkaitan akta dan undang-undang, misi dan visi kerajaan, mengenai bajet, mengenai perlaksanaan dan pelbagai lagi termasuklah dasar-dasar kerajaan yang sememangnya dan sepatutnya diketahui dengan jelas oleh seorang PTD gred M41.

Sebagai contoh, Presiden Amerika juga telah berubah, malah Timbalan Perdana Menteri Malaysia juga telah berubah, itu belum lagi menyentuh soal barisan kabinet yang baru. Jika pengetahuan am seperti ini pun anda gagal, bagaimana nak hadap dengan lebih 20 soalan yang lain?

Jangan Terlalu Yakin Dengan Pengetahuan Am Anda

Ramai calon peperiksaan online untuk jawatan PTD gred M41 gagal kerana mereka terlalu yakin dengan apa yang mereka tahu. Apabila tiba hari peperiksaan sebenar, dengan sedikit twist pada soalan pengetahuan am, mereka jadi ragu-ragu.

Anda perlu tahu bentuk, cara, contoh soalan terkini yang bakal ditanya dalam peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) gred M41 ini dengan betul, jelas dan tepat.

Anda tak boleh melakukannya tanpa ada rujukan. Anda tidak boleh kenal-pasti fakta yang betul seandainya anda tidak ada sumber yang boleh membantu. Anda mesti ada rujukan. Anda mesti ada rujukan yang boleh membantu anda untuk berjaya menjawab tanpa ragu-ragu.

Jangan Bazir Masa Anda Nanti ...

Anda perlu maklum bahawa untuk peperiksaan online ini, masa adalah faktor penting. Jika anda terlepas masa, maka sia-sia sahaja anda berada di depan komputer dengan segala buku dan nota rujukan di sisi. Gagal. Anda mungkin akan gagal nanti!

Potensi untuk gagal di dalam peperiksaan online PTD terkini adalah sangat tinggi. Ini adalah kerana banyak perkara berkaitan Malaysia sudah berubah. Anda harus sedar tentang perkara ini. Dan harap maklum, begitu juga dengan format peperiksaan online PTD edisi November 2017. Ia tak sama dengan sesi lepas.

Anda juga perlu mahir dan bersiap sedia dengan bentuk soalan penyelesaian masalah yang bakal membuatkan anda menghabiskan masa terlalu lama untuk menjawab. Jika anda tidak arif dengan corak dan bentuk soalan terkini exam PTD 2017 bagi seksyen ini, sekali lagi .. potensi untuk anda gagal adalah tinggi.

Anda perlu bersedia dengan rujukan yang disertakan dengan nota ringkas padat terkini. Anda perlu bersedia dengan contoh-contoh soalan terkini untuk exam PTD. Anda perlu faham format peperiksaan. Anda perlu tahu bagaimana untuk menjawab ... ia bukan satu peperiksaan yang mudah, kerana calon yang bakal mengambil peperiksaan ini adalah ramai.

Mahu lulus? Dapatkan sumber rujukan yang benar-benar boleh membantu anda untuk lulus, sepertimana calon-calon PTD sebelum ini.

Ini rujukan untuk anda - KLIK SINI UNTUK LIHAT

Usah persiakan peluang yang diberikan. Bersedia dengan rapi. Tinggalkan calon lain yang merasakan mereka yakin dengan apa yang bakal dihadapi dalam peperiksaan PTD M41 itu nanti.

TAK TAHU NAK PREPARE APA UNTUK EXAM ONLINE PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK ?



Kalau Tak Prepare, Memang Susah Nak Lulus Exam Tu!

Anda bakal bersaing dengan ribuan calon lain untuk merebut jawatan PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK. Walaubagaiamanpun, Anda bakal mengenepikan RIBUAN CALON yang lain yang tidak menemui pakej rujukan ini. TAHNIAH!

Apa yang bakal membezakan anda dengan calon lain adalah, bagaimana persediaan anda untuk menghadapi PEPERIKSAAN ini.

Anda sampai ke sini pastinya kerana anda sedang melakukan persediaan untuk berjaya nantikan? TAHNIAH untuk anda kerana usaha tersebut telah membawa anda ke sini!

Nak lulus peperiksaan online pegawai tadbir diplomatik?



Jangan salahkan orang lain jika anda gagal .... Bunyi sedikit kasar tetapi itulah hakikatnya. Tanya diri anda soalan ini..


  • Apa aku dah buat persediaan untuk exam PTD? Saya suka kalau anda boleh lihat puluhan testimoni di laman ini dan anda tanya di 'angin lalu'...
  • Apa mereka dah buat untuk berjaya peperiksaan PTD yang lalu? Anda boleh teka jawapan mereka iaitu...


Dan anda ada peluang memiliki naskhah itu sebelum peperiksaan





Selasa, 31 Oktober 2017

Anda mencari rujukan peperiksaan online Pegawai Tadbir Diplomatik?



Adakah anda mencari rujukan untuk peperiksaan online PTD? Jika anda berminat untuk mendapatkan panduan menjawab soalan, sumber rujukan dan juga teknik menjawab berkaitan peperiksaan online Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) , maka pihak saya sukacita anda boleh dapatkan di sini.

Panduan tersebut adalah satu rujukan eksklusif untuk calon-calon yang telah memohon jawatanPegawai Tadbir Diplomatik (PTD). Ia bakal membantu para calon untuk memahami format peperiksaan online terkini, skop soalan peperiksaan, rujukan penting untuk jawatan PTD, isu semasa yang harus dititik-beratkan untuk hadapi peperiksaan PTD dan juga beberapa bentuk soalan yang mungkin ditanya untuk dijadikan persediaan awal.

Ebook panduan dan rujukan yang telah ditulis dan diterbitkan oleh Tim Infokerjaya telah membantu lebih daripada 66 ribu calon kerja kerajaan seluruh Malaysia sejak 5 tahun yang lalu. Ia membantu para calon untuk melakukan persediaan rapi sebelum menghadapi peperiksaan, dan alhamdulillah, apa yang dilakukan oleh Tim Infokerjaya ini terbukti berjaya.

Bukan mudah untuk mencari rujukan dan panduan khusus bagi menghadapi peperiksaan online untuk jawatan dalam sektor awam. Hanya Tim Infokerjaya satu-satunya badan bebas yang berusaha dengan keras untuk memastikan semua calon peperiksaan di kalangan graduan dan siswazah mendapat info, maklumat dan sumber terkini.

Seandainya anda berminat untuk mendapat maklumat serta info berkaitan cara nak hadapi dan lulus peperiksaan PTD, maka saya mengesyorkan anda dapatkan di sini.






Nota Pantas Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik


Masa sudah semakin suntuk untuk anda membuat segala persediaan rapi untuk hadapi peperiksaan exam online PTD. Jika anda merupakan calon yang dipanggil .....  usah biarkan masa menjadi penghalang untuk anda siap sedia dengan apa jua kemungkinan.


Andai ini merupakan kali pertama dipanggil untuk menjalani ujian peperiksaan online PTD, maka seharusnya anda tidak boleh memperjudikan peluang yang ada. Ini mungkin peluang pertama dan terakhir anda. Anda mungkin merasakan bahawa apa yang anda tahu sudah cukup untuk menghadapi exam PTD. Bagaimana kalau ianya adalah sebaliknya? Sanggupkah anda ambil risiko?

Ramai calon percaya bahawa mereka sudah melakukan persediaan dengan baik. Namun, tanpa nota pantas exam PTD, contoh soalan latih tubi PTD dan rujukan tambahan berkaitan GST dan GTP; persediaan akan menjadi lebih baik, malah mungkin lebih baik daripada calon yang lain.

Perlu diingatkan bahawa proses ujian exam PTD ini merupakan peringkat terpenting dalam pemilihan calon. Anda perlu pastikan bahawa anda lulus. Dan untuk lulus, anda sekurang-kurangnya memerlukan nota pantas sebagai satu mekanisme tambahan untuk menyemak semula, ulangkaji kembali, refresh apa yang telah dan belum anda ketahui.

Soalan exam PTD bukan mudah. Ia susah kerana ia melibatkan seksyen yang bakal melambatkan anda untuk bertindak, ia mempunyai seksyen yang boleh mengelirukan anda, walaupun jawapan sudah tersedia di depan mata.

Jangan perjudikan nasib, elok anda lakukan persediaan untuk hadapi exam PTD dengan nota-nota pantas, ringkas dan padat.






Isnin, 30 Oktober 2017

Khas Untuk Calon Pegawai Tadbir Diplomatik



Berita baik untuk calon-calon yang dipanggil untuk peperiksaan online Pegawai Tadbir dan Diplomatik. Seandainya anda merupakan salah seorang calon untuk peperiksaan ini dan tidak tahu bagaimana untuk melakukan persediaan yang sepatutnya, maka usah risau. Kini, anda bakal dibantu menerusi Pakej Rujukan Peperiksaan Online PTD yang dikemaskini dan telah banyak membantu calon PTD sebelum ini.



Pakej ini dikeluarkan oleh pihak Tim Infokerjaya bersandarkan kepada pengalaman, sumber, kajian dan penelitian terperinci. Ia adalah sebuah rujukan untuk membantu para calon terutama lepasan graduan serta siswazah menghadapi peperiksaan online untuk jawatan PTD.

Bolehkah rujukan ini membantu anda sebagai calon untuk hadapi peperiksaan PTD? 

Anda mungkin akan menjadi samada:
  • Calon yang GAGAL.
  • Calon yang LULUS.

Saya mahu anda berjaya. Jadi, nasihat yang paling penting untuk menghadapi peperiksaan online Pegawai Tadbir dan Diplomatik ini ialah persediaan. Anda perlu bersedia.

Rujukan ini adalah untuk anda yang mahu melakukan persediaan dalam kadar segera dan pantas. Anda harus tahu, anda cuma ada beberapa hari sahaja untuk melakukan segala persiapan untuk hadapi peperiksaan online PTD. Sempatkah? Apa persediaan anda yang telah anda lakukan untuk pastikan anda lulus dalam peperiksaan PTD ini?

Jangan membuat sebarang pembelian atau bayaran seandainya anda tidak yakin ... 

Semoga berjaya.


Adakah Anda Di Panggil Exam PTD 3 November Ini? Khas Untuk Yang Terlibat Sahaja



Oh ya, itu tarikh peperiksaan yang ditetapkan oleh pihak SPA Malaysia. Dah tentu anda telah melakukan semakan bukan? Jika belum pastikan anda membuat semakan segera.

Hanya 2 Seksyen penilaian utama kali ini. Sudah pasti persaingan agak sengit untuk menjawat jawatan ini.







Sabtu, 28 Oktober 2017

Tips Dan Panduan Untuk Calon Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik



Adakah anda salah seorang calon yang bakal menghadapi Peperiksaan Pgawai Tadbir Diplomatik?

FAKTA PENTING:
  • Ramai calon exam tidak tahu nak baca apa menjelang hari peperiksaan
  • Kebanyakan tiada pengalaman lalui exam online
  • Ramai gagal di sebabkan tak tahu soalan-solan penting yang perlu di jawab
  • Ramai calon gagal di sebabkan hal-hal teknikal yang kecil semasa exam

Jika anda ingin lulus cemerlang dalam peperiksaan ini lebih-lebih lagi jika ini kali pertama anda menduduki peperiksaan online.....anda perlukan satu panduan lengkap sebagai rujukan.

Anda kena jadi BEST OF THE BEST