Isnin, 3 Julai 2017

8 punca Amran gagal Exam MUET Speaking



Keputusan peperiksaan MUET baru - baru ini diumumkan. Amran salah seorang calon MUET tahun ini. Dia gembira kerana lulus!

Ini merupakan kali ke-2 Amran dipanggil menduduki exam MUET. Amran senaraikan 8 punca dia boleh GAGAL Exam MUET lepas. Nak tahu?
  1. Terlebih ramah dan santai. Amran memang berpewatakan begitu, tetapi ketika Kertas Speaking, sila "cover" sikit. 
  2. Lambat dan tiada persediaan - Pagi exam itu Amran bangun lewat. Memang kelam kabut, tiada persediaan langsung. Serabai!
  3. Lupa sediakan maklumat penting - Disebabkan lambat, Amran terus ke Dewan Peperiksaan . Sehingga sijil penting yang dia lupa bawa. 
  4. Berlakon drama sedih - Dah sampai lewat, sempat pula Amran berlakon drama sedih. Maaf, penjaga pemeriksaan tidak ada masa untuk menonton lakonan Amran.
  5. Imej selekeh! Amran buat silap besar, hadir MUETSpeaking berpakaian selekeh. Tak semestinya kena pakai baju yang mahal, tapi biar nampak kemas, nampak profesional.
  6. Lagak gaya berlebihan - Amran yang datang lewat pagi itu, sempat pula berlagak dengan pencapaian 3.6 pointer. Maaf cakap, pemeriksa meluat dengan perangai itu!
  7. Diam bila berbahasa Inggeris - Pointer tinggi tapi bila diminta bercakap dalam bahasa Inggeris, bukan setakat tergagap nak jawab, malah diam seribu bahasa! Amran Amran ... Ini kesilapan BESAR yang beliau lakukan.
  8. Banyak kemungkinan - Bila ditanya soalan, Amran jawab "Mungkin saya...", "Mungkin juga..." - banyak sangat kemungkinan. 

Jangan lakukan seperti Amran.....Oh ya, tahun ini Amran bercadang untuk memiliki Pakej Lengkap Rahsia Lulus MUET yang diterbitkan khas buat calon-calon peperiksaan MUET tahun ini.




Ahad, 2 Julai 2017

Rujukan Untuk Calon MUET



Adakah anda mencari sumber seperti contoh soalan, teknik menjawab, tatacara hadapi exam listening, writing MUET untuk peperiksaan ini? Jika ya, maka anda telah jumpa sumber rujukan terbaik untuk memastikan anda bersedia di dalam exam ini, dan seterusnya mengetahui rahsia untuk lulus peperiksaan MUET dari mereka yang berpengalaman.

MUET adalah peperiksaan penting untuk mereka yang melanjutkan pelajaran di IPT. Paling penting, mereka yang mengambil peperiksaan ini perlu lulus dengan band yang cemerlang... bukan sekadar cukup makan. Band adalah merupakan sistem pengredan dalam peperiksaan MUET. Jika gred tidak begitu bagus, kemungkinan siswazah tersebut akan hadapi masalah .... jadi, perlu ambil serius hal ini.

Kepada anda yang mencari rujukan untuk lulus peperiksaan MUET ini, saya ingin mengesyorkan satu pakej rujukan dalam bentuk ebook sebagai panduan terbaik memastikan anda sekurang-kurangnya tidak gagal, dan in Sha Allah ... mengetahui cara untuk mendapat band cemerlang dalam peperiksaan ini nanti.





Sabtu, 1 Julai 2017

22 petua MUET Speaking



Rasanya ramai diantara calon muet yang berasa gemuruh... tak tahu apa nak buat.

Saya kongsikan disini 22 petua yang boleh anda lakukan bagi membendung perasaan takut dan gementar semasa berucap dalam Task A dan B (Speaking MUET)

Nak tahu bagaimana mengatasi masalah ini ..Ikuti 22 petua dibawah bagi membendung rasa takut dan gementar semasa berucap dalam Task A dan B (MUET Speaking); 
  1. Berdoa kepada Tuhan agar anda diberi ketenangan dan kejayaan ketika berucap. 
  2. Tarik nafas dalam-dalam bagi mengurangkan ketegangan pada tubuh. Langkah ini dapat mengurangkan rasa gugup anda ketika berhadapan dengan calon-calon lain. 
  3. Anggap calon-calon lain sebagai rakan anda. 
  4. Elakkan menjalin pertemuan mata dengan setiap calon sebaliknya melihat kearah aras kepala setiap calon seolah-olah anda melihat mereka. 
  5. Datang lebih awal ketempat ujian Speaking anda supaya anda dapat mengenali dan menguasai lokasi terbabit. Dekati calon lain dan berbual dengan mereka kerana secara psikologinya ia memberi keyakinan apabila anda mila berucap. 
  6. Jalin hubungan mata dengan calon lain dengan mesra dan melemparkan senyuman kepada mereka atau mengangguk kerana dengan cara itu anda tidak merasa tertekan berbanding melihat wajah yang serius. 
  7. Yakinkan diri bahawa anda akan berjaya dan bersikap positif. Calon-calon sebenarnya tidak ingin melihat anda gementar atau takut kerana mereka mahu mendengar ucapan umum yang baik dan berinformasi. 
  8. Elakkan daripada memegang kertas kerana jika anda gementar ia akan kelihatan terketar-ketar dan ini akan menambahkan perasaan gementar serta tertekan. 
  9. Cuba hafal kenyataan minit-minit awal supaya anda akan kelihatan yakin berada di hadapan. 
  10. Tanya soalan juga satu cara untuk membunuh rasa takut dan gementar. 
  11. Buat persediaan yang cukup kerana kajian mendapati kurangnya persiapan membuatkan anda lebih gementar. Dapatkan data, statistik, maklumat dan contoh yang sesuai supaya anda dilihat sepuluh langkah di hadapan berbanding calon-calon lain. 
  12. Belatih dan terus berlatih membuatkan anda lebih bersedia. Jika tidak mahu bercakap di hadapan rakan anda, gunakan cermin sebagai langkah berlatih. 
  13. Ketahui rakan-rakan anda di dalam bilik kuarantin kerana ia dapat menyesuaikan anda dengan bahan ucapan, contoh humor dan sebagainya. 
  14. Jangkakan soalan kerana anda akan bersiap sedia dengan jawapannya jika ia ditanya. 
  15. Jangan tunjukkan ketakutan anda kepada calon lain kerana mereka tidak akan tahu sekiranya anda tidak menunjukkan dengan perbuatan anda. 
  16. Elakkan daripada menghafal seluruh isi kandungan dan ayat utama dalam teks ucapan anda kerana ia lebih memberi tekanan. 
  17. Lakukan senaman kecil seperti menekan tapak tangan atau kaki kelantai tetapi jangan sampai ia kelihatan ketara di mata calon-calon lain. 
  18. Bunuh fikiran negatif dan jangan biarkan ia menguasai minda dan emosi anda. Fikir positif akan memberi keyakinan berbanding kegagalan. 
  19. Fokus kepada ucapan dan elakkkan daripada melakukan atau memikirkan perkara lain seperti apa calon-calon memikirkan mengenai anda. 
  20. Awasi cara anda duduk kerana cara duduk juga membantu anda mengurangkan tekanan. 
  21. Minum air kosong untuk membasahkan tekak sebelum anda memulakan ucapan. 
  22. Bercakap dengan perlahan kerana jika anda berucap dengan pantas ia seolah-olah memperlihatkan anda ingin segera menghabiskan ucapan selain memburukkan keadaan 


Untuk mendapatkan lebih lanjut mengenai ujian peperiksaan MUET Speaking, dapatkan ebook Rahsia Lulus MUET dibawah






Memang susah nak LULUS exam MUET ni



Anda Sudah Berkali - kali Hadiri Exam MUET, Tapi Tak LULUS - LULUS? Atau 1st Time Ambil Exam MUET, dan Anda Terasa Cuak Gile .. Dan Mungkin Akan GAGAL!

Memang susah nak LULUS exam MUET ni jika anda tak tahu rahsianya ...

Jika anda ada MASALAH ni…
  • Susah nak lulus exam MUET
  • Tak ada rujukkan khusus exam MUET
  • Sudah banyak kali ambik...tapi gagal dapat keputusan yang cemerlang
  • Tak mahir Bahasa Inggeris
  • Tak bersedia nak ambil MUET exam
  • Masih mencari jalan untuk mendpat kputsan yg cmerlang exam MUET
  • Masih lagi gagal pada ujian sesi baru-baru ni
  • Amat memerlukan keputusan yang cemerlang sekurang-kurang myer band 3...kalo x anda x dapat konvo
  • Anda nervous, tak tahu nak speaking apa
  • Rasa risau bila tengok kawan-kawan yang dapat band 1 dan 2
  • Amat sedih kerana gagal untuk mendapat sebarang Band walaupun band 2
  • Anda kurang bernasib baik
  • Anda takut akan paper reading sebab soalan banyak mengelirukan
  • Sudah 3 kali ulang muet.. tapi masih GAGAL
  • Masa listening .. Anda tak faham apa yang cuba disampaikan
  • Belum sedia sepenuhnya lagi untuk ambil MUET
  • Tidak bersedia dari segi komunikasi atau pertuturan
  • Takut ujian speaking..tambah2 lagi maybe anda dapat calon A
  • Tak pandai buat writing essay
  • Tak ada guru yang mengajar anda mengenai MUET
  • Masih tak yakin dengan kebolehan diri dalam menjawab soalan MUET
  • Tak tahu nak masuk u mana. Almost university yang saya nak masuk semua min band 3
  • masih lg risau sbb bahasa english anda masih lemah
  • Tak tahu macam mana nak peroleh muet band 3 ke atas
  • Masih lagi risau sebab bahasa english anda masih lemah
  • Terlalu banyak maklumat di internet dan ianya tidak tersusun

Jika anda sudah beberapa kali ambil exam MUET tapi masih GAGAL, anda WAJIB untuk belajar teknik yang beliau bakal kongsikan. InsyaAllah formula Rahsia Lulus MUET ni telah membantu ribuan usahawan dalam exam MUET mereka